Jeukende oren. Oorzaken en hoe te voorkomen.

Jeuk in je oren die zo erg is dat je met wattenstaafjes, satéprikkers of zelfs sleutels in je oren frunnikt om ervan af te komen! Veel mensen hebben last van jeuk in de oren. De meeste mensen weten echter niet wat de oorzaak is van jeukende oren en hoe ze deze jeuk kunnen verhelpen of behandelen.

De belangrijkste oorzaak van jeuk in je oren
Jeuk in je oor is meestal het gevolg van langdurig of zeer frequent iets in je gehoorgang stoppen. De uitwendige gehoorgang wordt ook wel oorgang, oorkanaal of gehoorkanaal genoemd. De belangrijkste oorzaken van (chronische) jeuk in je oren zijn:
• Koptelefoon van MP3-speler die je deels in de gehoorgang stopt
• Geluidswerende & geluidsdempende oordopjes
• Gehoorapparaten
• Slecht passende zwem-oordopjes

Als je terugkijkt in het verleden, dan zul waarschijnlijk ontdekken dat de jeuk in je oren is ontstaan gedurende een periode waarin je vaak en langdurig oordopjes of iets dergelijks in had. Oordopjes en dergelijke irriteren namelijk de gehoorgangen en ze blokkeren de ventilatie van je oren, waardoor je gehoorgangen gaan broeien.

Pulken in de oren jeuk-oren!
Vaak begint jeuk in je oren als een vrij milde kriebel. Je oren jeuken af en toe en niet al te erg. Veel mensen wiens oren jeuken, pakken echter een wattenstaafje om tot diep in de gehoorgang te “krabben”. Dat lijkt immers een uitstekende oplossing als je oor jeukt! Maar helaas wordt de jeuk in je oren dan pas echt hevig en kwellend…

Als je je inwendige oren met wattenstaafjes of andere voorwerpen bewerkt, verstoor je allereerst de zuurgraad in het oor. Daarnaast verwijder je oorsmeer. En tot slot beschadig je de huid die de gehoorgang bedekt. Deze 3 factoren zorgen ervoor dat je oren vanbinnen droog, schraal & gevoelig worden en bovendien beschadigd raken. Tot overmaat van ramp raakt je gehoorgang negen van de tien keer ontstoken als je tot diep in de oren pulkt en krabt. Het resultaat van dit alles is dan ook een extreem jeukende gehoorgangontsteking. Je oor gaat zich vervolgens herstellen, maar door het natuurlijke genezingsproces wordt de jeuk in je oren alleen maar erger!

Symptomen & klachten
Je oren jeuken komt in de meeste gevallen door een ontsteking van de huid die je gehoorgangen bedekt. Een ontsteking van je gehoorgangen wordt ook wel gehoorgangontsteking genoemd. Bij een gehoorgangontsteking is jeuk in je oren meestal niet de enige klacht. Overige symptomen van een gehoorgangontsteking zijn onder andere:
• Oorpijn (pijn in de gehoorgang)
• Droge & schilferige huid rond de oor-ingang (eczeem)
• Korstjes rondom de oor-ingang en in de gehoorgang
• Roodheid van de gehoorgang
• “Loopoor” (vocht of bloed uit het oor)
• Slecht kunnen horen
• Duizeligheid (bij overslaan op het evenwichtsorgaan in je oor)

De kwellende jeuk in je oor verdwijnt meestal na een tijdje, maar keert doorgaans binnen enkele weken of maanden weer terug. Als je oren jeuken, kan dat dus een symptoom zijn van een chronische (blijvende of terugkerende) gehoorgangontsteking. Blijf je langdurig klachten houden, raadpleeg dan altijd je huisarts.

De kracht van oorsmeer
Ook oorsmeer speelt een belangrijke rol bij jeuk in je oren. Als je gehoorgang c.q. oor jeukt, is er vaak sprake van een tekort aan oorsmeer. De gehoorgang loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies en is bedekt met extreem kwetsbare huid. De wand van de gehoorgang is bedekt met plusminus 2000 oorsmeerkliertjes die oorsmeer produceren. Oorsmeer heeft een aantal belangrijke functies, namelijk:
• Zuurgraad: oorsmeer houdt de zuurgraad in het oor op peil
• Verzorging: oorsmeer verzorgt de huid van de gehoorgang
• Bescherming: oorsmeer beschermt het oor tegen vuil, stof & bacteriën
• Reiniging: oorsmeer transporteert huidschilfers en vuil naar buiten

Wanneer je met een wattenstaafje je oren “schoonmaakt”, verwijder je oorsmeer en beschadig je de wand van de gehoorgang. Zodoende kan er zeer makkelijk een gehoorgang-infectie ontstaan. Hoe vaker je je oren schoonmaakt en hoe meer je in je oren peutert, des te meer oorsmeer je verliest en des te heviger de jeuk in je oren wordt. Als je oor jeukt, moet je oorsmeer dus laten zitten. 

Je inwendige gehoorgangen beschikken over een zelfreinigingsmechanisme. Je hoeft dus alleen je uitwendige oorschelpen schoon te maken met een wattenstaafje. Zodoende voorkom je jeuk in je oren!

Iets te melden? Dat kan...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *