Ga naar de inhoud

De charme van het kerstpakket

De kerstboom staat, de verlichting hangt en ‘Driving home for Christmas’ knalt onophoudelijk uit de speakers. Het kerstgevoel is bijna compleet, maar er is één ding dat nog ontbreekt tijdens deze donkere decemberdagen. Een kerstpakket!


Ik durf best te zeggen dat ik een romanticus ben. Eentje met een warme hang naar het verleden. Ik hou van een kerstpakket. Ik wil met een onhandig grote doos naar huis lopen, deze op de keukentafel zetten en dan samen openmaken. Een soort grabbelton met als prijs de continue verbazing over de producten die dit jaar weer in het kerstpakket zijn beland. Dit zijn doorgaans de dingen die ik ook maar één keer per jaar zie of waarvan ik überhaupt niet meer wist dat ze bestonden.

Als eerste trek ik een fles biologische rode wijn tevoorschijn waarbij zelfs de etiketontwerpers niet eens hun best hebben gedaan om het er smakelijk uit laten zien. Maar ik ben dik tevreden met deze mooie aanvulling op mijn kerstpakketten-en relatiegeschenkenwijnverzameling.

Vervolgens is het de beurt aan mijn vriendin om te grabbelen. Met een brede lach trekt ze een doos pasteitjes tevoorschijn. Op zich heel leuk, maar nog leuker omdat je weet dat er dan waarschijnlijk ook nog een blik ragout in het pakket verborgen zit! Smullen!

Na een kwartier grabbelen is de doos leeg en prijkt de complete inhoud op de tafel. Van kerstthee tot tomatensoep met balletjes en van gezouten pinda’s tot aan droge kerstcrackers. Allemaal dingen die je van zijn levensdagen niet zelf zou kopen, maar waar je toch als een kind zo blij mee bent. Tot je bijna een jaar later tijdens het opruimen van de kast erachter komt dat je er werkelijk niks van hebt gebruikt en het meeste inmiddels over de houdbaarheidsdatum is.


En dan is het kerst 2019. Chris Rea heeft de weg naar mijn speakers weer moeiteloos gevonden en de Nordmann geurt niet het hele huis. (De naaldvastheid is mooi, maar het gebrek aan geur is kerstgevoel technisch wel een groot nadeel!) De postbode gooit nonchalant een stapel kerstkaarten door de bus en hiermee valt ook emotieloos het kerstpakket op de mat. Een cadeaubon. Met een zachte plof het kerstgevoel weggevaagd.

Vol weemoed trek ik een blikje ragout uit de kast. Ruim over de datum, maar het beter dan niks…