Ga naar de inhoud

Einde van het voorjaar

Soms komt er op een onbewaakt ogenblik ineens een prangende vraag op in gedachten. Terwijl ik genoot van een lekker voorjaarszonnetje ging het woord voorjaar meermaals door mijn hoofd. Voorjaar. Wat een raar woord eigenlijk.

Het voorjaar impliceert dat dit voor het jaar komt, maar het jaar is alle seizoenen bij elkaar en geenszins een benaming voor de zomer. Iets wat je op basis van het najaar wel weer zou vermoeden.


Je zou de zomer als tussenjaar kunnen typeren maar dit doet enorm onrecht aan de schoonheid van de zomer. Hoewel aan de andere kant het activiteitsniveau in de zomer wel het niveau bereikt van een typisch tussenjaar. De zomer een tussenjaar noemen is dus nog wel te verdedigen.

Maar dan hebben we nog het probleem van de winter. Na een voorjaar, tussenjaar en najaar is er geen ruimte meer. We kunnen wellicht het voorjaar enigszins vervroegen en het najaar iets verlengen, hiermee kan de winter dan komen te vervallen. Maar dit zal de fanatieke wintersporters dan weer tegen de haren in strijken.

Ik kom er niet uit. Voortaan zit ik wel gewoon in de lentezon.