Ga naar de inhoud

Koningsdag – Alles mag Oranje!

Oranje. De kleur die ik naarmate ik ouder word steeds meer ga waarderen. Vroeger was dat wel anders. Je kon de klok erop gelijkzetten dat ik  na een avondlange confrontatie met Oranje gegarandeerd hoofdpijn had en in sommige gevallen zelfs werd overvallen door een plots opkomende misselijkheid. Na een avond voetbal kijken of de tijd rond Koninginnedag / Koningsdag kampte ik steevast met dit ziektebeeld. Dit zorgde ervoor dat ik altijd vol angst naar deze dagen toeleefde…

Maar sinds het passeren van de magische leeftijdsgrens van 30 is alles anders. In de aanloop aan een EK of WK begint het te kriebelen en ik tel de dagen af naar Koningsdag. Oranje! Alles kan en mag Oranje!

Omdat de kans op een Koningsdag een stuk groter is dan deelname aan een EK of WK, focus ik mij op een gemiddelde Koningsdag. Ik begin de dag met een boterham die royaal belegd is met overheerlijke oranje hagelslag. Deze werk ik al zwaaiend naar de op TV voorbijtrekkende Koning naar binnen.
Oranje Hagelslag. Je kan niet zonder.
Hierna haast ik me naar boven om mijn tranen in de ogen springende oranje outfit aan te trekken en mijn wangen te voorzien van de onvermijdelijke rood-wit-blauwe vlaggetjes. Onze driekleur inclusief oranje wimpel wordt in de vlaggenmast gehesen en dan ben ik helemaal klaar voor het absolute hoogtepunt van de dag… de vrijmarkt.

Vrijmarkt
De vrijmarkt, een soort Marktplaats 2.0. Het kan dan ook niet missen dat ik na een paar uurtjes struinen enkele schitterende aanwinsten rijker ben. Een platenspeler die net lekker is ingespeeld, een zo goed als nieuwe grasmaaier voor mijn nog in te zaaien grasveld en een in de voorjaarszon blinkend harnas die in deze onzekere tijden zeker nog van pas gaat komen. En dit alles voor een habbekrats!

Vast onderdeel van de vrijmarkt is een rustmomentje op het terras  alwaar onder het genot van een oranjebittertje kritisch wordt gekeken naar de voorbijtrekkende meute. Uiteraard wordt elke voorbijganger beoordeeld op inzet en originaliteit.  

Dan loopt het alweer tegen de klok van vijven en is oer-Hollands etenstijd. Dus snel naar huis voor een overheerlijk bord hutspot, gevolgd door een magistraal kommetje oranjevla.

Onze Koning zichtbaar teleurgesteld. Ook dat is topsport.

Terwijl ik tegen de klok van achten nog mijn tanden in een overheerlijke oranjetompouce zet, komen op TV de hoogtepunten van de dag voorbij. Een koekhappende Koning en spijkerpoepende Koningin vullen het beeld. Ik geniet nog even met volle teugen en dan is het Oranjefeest alweer voorbij en moet alles wat oranje is het veld weer ruimen. Nou ja… komt die Oranje container ook nog een keer van pas.

 

7 reacties op “Koningsdag – Alles mag Oranje!”

  1. Pingback: slot

  2. Pingback: ชุดสูทผู้หญิง

  3. Pingback: อุปกรณ์ไอที

  4. Pingback: รับซ่อมเครื่องออกกำลังกาย

  5. Pingback: xo666

  6. Pingback: Public Health Degree in Africa

  7. Pingback: blote tieten

Reacties zijn gesloten.