Ga naar de inhoud

Genoeg geslabakt! Stop de taalverloedering

De Nederlandse taal verloedert. Steeds meer mooie woorden raken in de vergetelheid terwijl ze te mooi zijn om naar de eeuwige jachtvelden te worden verwezen.

Mijn oproep aan jullie is om je dagelijks taalgebruik te verrijken met woorden die te weinig gebruikt worden. Ik hou niet van fanfaronneren maar onderstaand een aantal prima suggesties om meteen te gebruiken.

Word je besjoecheld door een leuningbijter, noem hem dan gerust een vermaledijde vent, vlegel of schorriemorrie. Een angsthaas noem je geen mietje maar een labbezak. Een winkeldief steelt niet, maar is aan het verdonkeremanen. Maak je niet druk om babiolen oftewel wissewasjes. Verlos niet iemand maar spreek over onthokkebanden.

Niemand zit nog langer thuis onder de plak, maar men leeft onder pantoffelregiment. Klagen noemen we vanaf vandaag impetreren, herrie schoppen wordt donderjagen en rare streken worden strapatsen. Zat van je luie collega? Fulmineer dan krachtig “je hebt genoeg geslabakt!“ Let wel, dit kan leiden tot schermutselingen.

Laten we met z’n allen proberen de Nederlandse taalgeest te verrijken. Bij voorbaat ben ik u zeer erkentelijk.  

Ps. Wat is uw favoriete woord?